Dijkversterking Monnickendam Zeedijk

Dijkversterking Monnickendam Zeedijk

Wat gaat er gebeuren?

Periodiek worden alle dijken in Nederland getoetst op veiligheid. In 2011 zijn delen van de dijk rond Monnickendam met een totale lengte van ongeveer 3,9 kilometer afgekeurd. Het stuk dijk van de Waterlandse Zeedijk aan de zuidkant van Monnickendam moet versterkt worden (zie illustratie). Dit deel maakt geen onderdeel uit van de huidige werkzaamheden die de Alliantie Markermeerdijken (AMMD) op dit moment uitvoert. Het hoogheemraadschap pakt dit gedeelte van de dijk op.

Dijkversterking Monnickendam Zeedijk weer een stap verder
Bestuur hoogheemraadschap stelt best passende versterkingsoplossingen vast
Op 5 november 2024 heeft het dagelijks bestuur van HHNK de best passende versterkingsoplossingen, zogenaamde voorkeursalternatieven, voor de Waterlandse Zeedijk bij Monnickendam vastgesteld. Het dijktraject loopt vanaf het Braakje tot en met de afslag naar Uitdam bij de Oosterpoel en voldoet niet meer aan de wettelijke veiligheidseisen en moet versterkt worden. We kunnen de versterkingsoplossingen nu verder uitwerken. Zo kunnen de inwoners langs de dijk en de bewoners in het achterland in de toekomst veilig blijven wonen, werken en recreëren.

De best passende oplossingen
De dijk ten zuiden van Monnickendam is onderdeel van de Markermeerdijken. De reden dat deze dijkvakken niet onder het huidige project van de Alliantie Markermeerdijken vallen, is omdat ze later getoetst en afgekeurd zijn. De voorkeursalternatieven bestaan uit twee maatregelen om de dijk weer te laten voldoen aan de veiligheidseisen. De versterking is deels een binnenwaartse versterking waarbij de binnenberm wordt verbreed. Deze oplossing heeft het meeste effect voor het versterken van de dijk. Vanwege een aantal huizen vlak bij de dijk kan de binnenberm op die locaties niet verbreed worden. Om de dijk ook hier veilig te maken, gaan we maatwerk toepassen. Ter hoogte van het sportpark Markgouw in Monnickendam wordt een stalen damwand geplaatst. Dit gebeurt ook ter hoogte van het veenmosrietland binnen het NNN-gebied van Staatsbosbeheer.

Samenwerken aan een veilige dijk
De voorkeursalternatieven zijn vastgesteld door het bestuur van HHNK. Om te komen tot deze vaststelling is de omgeving actief betrokken. In de volgende fase van het project worden de voorkeursalternatieven in detail uitgewerkt tot een ontwerp. Het project is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP): een programma waarin Rijk, waterschappen en Rijkswaterstaat intensief samenwerken om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Daarnaast werkt het hoogheemraadschap samen met gemeente Waterland provincie Noord-Holland en Staatsbosbeheer.

Waar vindt het project plaats?
Het te versterken dijktraject Monnickendam Zeedijk ligt in de gemeente Waterland (zie illustratie). Het traject loopt vanaf het Braakje tot en met de afslag naar Uitdam bij de Oosterpoel.

Wanneer vindt het project plaats en hoelang gaat het duren?
Dijkversterkingsprojecten zijn verdeeld in drie fasen: Verkenning, Planuitwerking en Realisatie. De verkenningsfase is nu afgerond. De planuitwerking start in januari 2025.

Planning
De planning (concept) kan aangepast worden. Aan de planning kunnen geen rechten ontleend worden.

Afgerond:2022-2024
Verkenningsfase, de opgave helder krijgen, informatie verzamelen

Nog te doen:2025-2026
Planuitwerkingsfase, verder uitwerken van voorkeursalternatief (VKA)

Nog te doen:2026-2027
Realisatiefase, uitvoering van de dijkversterking

  • jonggeleerd.png
  • leukhuis.png
  • overstappen.png
  • yoradhere.png