Vastlopen op ondieptes of in waterplanten, niet weten waar ze varen of waar ze het anker kunnen vinden. De KNRM ziet veel onwetendheid bij watersporters die af en toe met een boot op pad gaan. Veel mensen realiseren zich onvoldoende dat varen om een andere voorbereiding vraagt dan autorijden.
Met een speciale watersportcampagne informeert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) watersporters hoe zich voor te bereiden en te handelen in (niet-) spoedeisende situaties. Steeds meer Nederlanders ontdekken hoe leuk het is om Nederland vanaf een boot te verkennen. Een motor- of zeilboot is zo gehuurd en dan richting de Biesbosch, het IJsselmeer, Zeeland of een mooie tocht langs de kust. Een goede voorbereiding van zo'n dagje varen voorkomt veel ellende.
Navigatieproblemen
Bij het 'KNRM Helpt Assistentie Centrum' (KAC) komen ieder zomerseizoen veel vragen binnen van watersporters met navigatieproblemen. Na motorstoringen is dat de belangrijkste reden voor uitvaren van de reddingboot. Van de ruim 2.500 keer dat de KNRM vorig jaar in actie kwam, was dat in 12% door navigatiefouten. Te vaak navigeren watersporters nog op Google Maps of andere (digitale) kaarten waarop geen waterdieptes te zien zijn.
Hans Meyer Branderhorst, coördinator van het 'KNRM Helpt Assistentie Centrum' (KAC): “Ze zijn buiten de vaargeul gekomen en hebben waterplanten in hun schroef. Ze weten soms totaal niet wat ze moeten doen of waar ze het anker kunnen vinden. Mensen die verrast worden door de harde wind op het IJsselmeer of überhaupt geen idee hebben waar ze precies varen." De KNRM adviseert watersporters altijd gebruik te maken van goede waterkaarten. Om hulpvragers bij contact met de KNRM makkelijker te traceren heeft het KAC sinds dit jaar de mogelijkheid om watersporters te lokaliseren via het versturen van een sms.
KNRM Helpt App
Daarnaast moeten watersporters bij een goede voorbereiding denken aan het dragen van reddingsvesten. Dat kan echt het verschil betekenen tussen leven en dood in noodsituaties. En houd gedurende de dag altijd de weersvoorspellingen in de gaten. Voor wie af en toe een boot huurt bovendien de tip om de verhuurder zo nodig om extra informatie te vragen over het vaargebied, de betreffende boot en veiligheidsinstructies.
Om de voorbereidingen makkelijker te maken, heeft de KNRM speciaal voor watersporters de gratis KNRM Helpt App. Daarmee kunnen gebruikers vaarplannen maken, waterkaarten bekijken, vaarroutes en weersvoorspellingen checken. Met een speciale knop schakelen ze snel hulp in bij pech of noodsituaties.
De KNRM hoopt dat watersporters deze zomer zorgen dat ze vaarklaar zijn en goed voorbereid het water opgaan. Mochten ze alsnog in de problemen komen, dan helpen de KNRM-vrijwilligers graag.
Informatie over pech of nood op het water? Check www.knrm.nl/wij-helpen
KNRM ziet veel onwetendheid bij onervaren watersporters
KNRM Marken
Hits: 205