Nieuwsbrief Eilandraad Marken september 2024

Nieuwsbrief Eilandraad Marken september 2024

Beste inwoners,

Op maandag 30 september 2024, vanaf 17.00 uur, organiseert Rijkswaterstaat wederom een informatiemarkt in het Trefpunt over de huidige stand van zaken betreffende de Dijkversterking Marken.

MET GROTE NADRUK ROEPEN WIJ U ALLEN OP DEZE INFORMATIEMARKT TE BEZOEKEN

Omdat Rijkswaterstaat vanaf 2022 naar aanleiding van het ontwerp van de aannemer op geen enkele manier de bereidheid heeft getoond of nog wilde tonen om serieus het definitieve ontwerp van de dijk te heroverwegen, heeft de werkgroep Dijkversterking in mei 2024 besloten zichzelf op te heffen. Belangrijkste breekpunt is de hoogte. De dijk wordt te laag aangelegd om na 50 jaar nog te voldoen aan de eisen. In die 50 jaar zakt de dijk vanwege onderliggend veen en autonome bodemdaling namelijk naar verwachting nog 65 cm. Op dat moment zal de kruin van de dijk slechts 10 cm boven de dan te verwachten hoogste waterstand liggen.

Het logische gevolg van deze beslissing is dat de Gemeente Waterland haar verantwoordelijk moet nemen om de belangen van de kern Marken te verdedigen en de controlerende rol van de werkgroep over te nemen. De Eilandraad is hierin gesteund door verschillende politieke partijen ingebrachte motie die het college van B&W van Waterland oproept Rijkswaterstaat op een kritische wijze te vragen tekst en uitleg te geven betreffende een aantal kernzaken m.b.t. de Dijkversterking die de Eilandraad aan de Gemeente Waterland heeft voorgelegd. De Eilandraad is in afwachting van de beantwoording van deze vragen.

U krijgt nu als inwoner de kans om Rijkswaterstaat zelf aan te spreken en kritische vragen te stellen zoals:

Waarom hecht RWS zo weinig waarde aan het Projectplan Waterwet dat mede met uw adviseurs is opgesteld, ter inzage heeft gelegen voor zienswijzen en bezwaren waarna het tot aan de Raad van State toe is vastgesteld?

Heeft RWS de aannemer niet gewoon te veel ruimte gegeven en heeft RWS verzuimd dat tijdig bij te sturen waardoor nu vooral de goedkoopste oplossing in plaats van de veiligste leidend is geworden?

Klopt het dat ondanks dat Marken aan hetzelfde water ligt, deze uitvoering voor Marken totaal afwijkt van de rest van de dijkversterking tussen Hoorn en Amsterdam m.b.t. het gebruik van stortsteen en zetsteen en de hoogte van de dijk?

Klopt het dat afhankelijk van de te verwachte zetting na oplevering door de aannemer met in achtneming van restzetting en autonome bodemdaling er een 10 cm buffer over blijft?

Kan RWS ons het bewijs leveren dat als de hoogste waterstand 10 cm onder de kruin van de dijk staat er minder dan een emmer water per seconde per meter dijk over de dijk slaat bij golven van 75 cm hoog?

Vindt RWS het geloofwaardig en hoe is dat vastgesteld, zoals RWS recent bij de gemeenteraad van Waterland stelde, dat het talud in stortsteen golven afdoende afremt en een bufferrandje van 10 cm genoeg is om die overslaande golven tegen te houden?

Waarom is er tot op heden geen juiste of helemaal geen voorstelling van zaken gegeven over hoe de dijk er na aanleg (stortsteen tot een meter onder de kruin) en na vele jaren met niet goed uit te voeren onderhoud (het aanzicht van Marken vanaf het water verandert in een boomgaard) uitziet?

Waarom is RWS niet ingegaan op het voorstel van de Eilandraad om alvast een stukje dijk ter illustratie van de geplande uitvoering aan te leggen zodat in de praktijk zichtbaar wordt hoe straks de hele West- en Zuidkade eruitzien?

Hoe kan RWS volhouden dat daar waar stortsteen op het talud ligt de dijk net zo goed is te onderhouden als daar waar een zetsteen afwerking aanwezig is?

Waarom wordt er door RWS niet exact uitgelegd hoe dat onderhoud gaat worden uitgevoerd?

Hoe kan RWS een dijk met stortsteen en veel begroeiing nog op juiste wijze inspecteren?

Waarom communiceert RWS niet met argumenten waarom de mee-koppelkansen zoals strandjes Haven en Vuurtoren er totaal anders uit komen te zien dan in het Projectplan aangegeven?

Begrijpt RWS dat Marken zich grote zorgen maakt over de waterveiligheid en dat Marker inwoners zich in de steek gelaten voelen en teruggaan in de tijd door af en toe een enorme wateroverlast te moeten accepteren?

Is RWS zich bewust dat uw houding als overheidsinstelling van het begrip Burgerparticipatie op Marken een lachertje heeft gemaakt met alle gevolgen voor toekomstige projecten?

Voor nadere tekst en uitleg verwijzen wij u naar de berichtgeving op Marker Nieuws en op website van de Eilandraad waar u o.a. kennis kunt nemen van het Raadsinformatiedocument (RID), de motie van de politieke partijen en de Eilandraad-reactie op het RID van het college van B&W.

GLASVEZEL OP MARKEN
Marken krijgt een glasvezelkabel. Ons oude kopernetwerk wordt vervangen en zal in de toekomst niet meer toegankelijk zijn. Glasvezel betekent voor iedereen: supersnel en stabiel internet. Goed om te weten.

● Het aansluiten van je huis op glasvezel is GRATIS;
● Je beslist zelf of je een abonnement voor internet, tv en bellen neemt en bij welke aanbieder;
● Ook al gebruikt u nu geen internet, denk dan aan de toekomst bij bijvoorbeeld verkoop van uw woning.

De keuze moet u zelf maken, maar ons advies is, laat die aansluiting maken tot in uw meterkast en geef toestemming voor de werkzaamheden in en rondom uw huis.
Er gaat gewerkt worden in uw straat
Er wordt een glasvezelkabel aangelegd in uw straat. Voor de aanleg moet er worden gegraven. U houdt toegang tot uw voordeur terwijl er in uw straat wordt gewerkt. Tijdens de graafwerkzaamheden wordt ook meteen de glasvezelkabel in uw woning naar binnen gebracht zodat de straat maar één keer open hoeft.
U krijgt bericht wanneer men in uw straat aan het werk gaat
Het is belangrijk dat er die dag iemand thuis is om voor de aannemer open te doen, zodat de kabel in uw woning naar binnen kan worden gebracht. Later komt men terug om het glasvezelaansluitpunt in uw woning te monteren. Hierover wordt we u via een aparte brief geïnformeerd.
Glaspoort is het bedrijf dat de glasvezelkabel gaat aanleggen op Marken,
https://www.glaspoort.nl/klantenservice/
U, als inwoner van Marken, heeft of gaat nog een bewonersbrief ontvangen van Glaspoort. In deze brief wordt u gevraagd om u aan te melden voor een (gratis) glasvezelaansluiting via https://www.glaspoort.nl/toestemming/ of scan de QR code in de brief (adres wordt dan automatisch ingevuld).
Toch nog vragen?
Woensdag 9 oktober 2024 volgt er nog een bewonersavond in dorpshuis Het Trefpunt.

  • jonggeleerd.png
  • leukhuis.png
  • overstappen.png
  • yoradhere.png