Stand van zaken uitvoering motie 'Dijkversterking Marken'

Stand van zaken uitvoering motie 'Dijkversterking Marken'

Inleiding
In de raadsvergadering van donderdag 11 juli 2024 heeft uw raad motie 301-200 met onderwerp Dijkversterking Marken aangenomen. Wij hebben de uitvoering van de motie direct ter hand genomen. Op donderdag 18 juli 2024 heeft er een bestuurlijk overleg plaatsgevonden met Rijkswaterstaat. Centraal in het overleg stond de hoe en wanneer een set van indicatoren door Rijkswaterstaat kan worden opgeleverd, waarmee systematisch de mate van zetting en de daarop gebaseerde veilige hoogte van de toekomstige dijk worden geanalyseerd. Daarnaast is gesproken over de informatievoorziening hieromtrent richting de bewoners van Marken en de gemeenteraad van Waterland.

Inspectie en keuring van de dijk
Uit het overleg is duidelijk naar voren gekomen dat Rijkswaterstaat systematisch controleert of de dijk om Marken aan de wettelijk bepaalde waterveiligheidsnormen voldoet. De set van indicatoren bestaat uit:
● jaarlijkse reguliere waterkeringsinspecties en
● eens per 12 jaar de wettelijke keuringen van de dijk.
Het toezicht op en het beheer van de (primaire) waterkeringen zoals op Marken, is dus opgebouwd uit twee onderdelen. We lichten deze hieronder verder toe:

Vanuit de zorgplicht voert dijkbeheerder jaarlijks een inspectie uit. De jaarlijkse waterkeringsinspectie van de dijken wordt uitgevoerd volgends de handreiking inspectie waterkeringen van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA). Zowel Rijkswaterstaat als Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) voeren de inspectie uit op basis van deze handreiking. Bij de inspectie wordt
beoordeeld of de fysieke toestand van de kering nog in overeenstemming is met de eisen. Van deze inspectie wordt een veiligheidsrapportage primaire waterkering opgesteld. Toezicht op de zorgplicht wordt uitgevoerd door de Inspectie Leefomgeving Transport (ILT).

Naast de jaarlijkse inspecties die de dijkbeheerder uitvoert, wordt er vanuit een wettelijk regime volgens het WBI (Wettelijk Beoordelingsinstrumentarium) elke 12 jaar een dijkkeuring uitgevoerd. Bij de deze keuring wordt beoordeeld of de dijk voldoet aan de signaleringswaarden die zijn vastgesteld voor het betreffende dijklichaam. Indien uit de keuring blijkt dat de dijk op of onder de signaleringswaarde van 1:300 (de dijk kan tegen een storm die theoretisch 1 keer per 300 jaar plaatsvindt) wordt er een
dijkversterkingsproject opgestart.

Middels bovengenoemde jaarlijkse inspecties, samen met de 12 jaarlijkse wettelijke keuring, wordt de dijk op Marken gemonitord en wordt aangetoond of de dijk aan de waterveiligheidseisen voldoet. Zo spoedig mogelijk na het zomerreces laten we u weten hoe deze gegevens aan de bewoners van Marken en de gemeenteraad ter beschikking gesteld kunnen worden. Op donderdag 12 september 2024 is Rijkswaterstaat voornemens uw raad te informeren over het traject dat gelopen is aangaande het ontwerpproces. Daarbij komen zowel de waterveiligheid van de dijk als de borging en informatievoorziening daaromtrent aan de orde.

Tevens organiseert Rijkswaterstaat op maandag 30 september 2024 een informatiebijeenkomst (in dorpshuis Het Trefpunt) met betrekking tot de dijkversterking voor de inwoners van Marken.

  • jonggeleerd.png
  • leukhuis.png
  • overstappen.png
  • yoradhere.png