Verbeterde samenwerking bij hoogwater Markermeer

Verbeterde samenwerking bij hoogwater Markermeer

Afgelopen winter was het waterpeil in het IJsselmeer en het Markermeer ongekend hoog. Dit kwam door veel en langdurige neerslag, veel wind uit ongunstige richting en weinig mogelijkheden om water uit het IJsselmeer op de Waddenzee te lozen (spuien). Hierdoor kon het teveel aan water in het Markermeer ook niet worden afgevoerd naar het IJsselmeer. Een aantal buitendijkse locaties langs de Noord-Hollandse Markermeerkust kreeg, mede door de wind, te maken met wateroverlast.

Bestuurders van gemeenten, Rijkswaterstaat, waterschappen en de Veiligheidsregio kwamen eind september voor de 2e keer dit jaar bij elkaar om te bespreken hoe zij beter kunnen (samen)werken in geval van hoogwater. Afgesproken is om de informatievoorziening tussen de verschillende partners te verbeteren, net als de communicatie richting inwoners en bedrijven in het buitendijkse gebied.

“Afgelopen winter was er sprake van een uitzonderlijke situatie die eens in de 160 jaar voorkomt. De kans dat ook de komende winter wateroverlast ontstaat is klein maar niet helemaal uit te sluiten. Daarom hebben we afgesproken nu jaarlijks voor de start van het stormseizoen bij elkaar te komen om de laatste ontwikkelingen te bespreken” zegt Eric Diepstraten (Hoofd Ingenieur Directeur) van Rijkswaterstaat Midden-Nederland, beheerder van het IJsselmeergebied.
“Dit jaar zijn bijvoorbeeld bij Den Oever zes pompen geplaatst die eind 2026 in gebruik genomen worden. Met de pompen kan Rijkswaterstaat straks ook water naar zee afvoeren als er vanwege een hoge waterstand op de Waddenzee niet gespuid kan worden”.

Omdat het in de herfst en winter meer regent dan dat er water verdampt zorgen waterschappen en Rijkswaterstaat ieder jaar voor een lager peil in de winter; het winterpeil. Het lagere peil zorgt voor ruimte om water op te vangen en wateroverlast te beperken.

  • jonggeleerd.png
  • leukhuis.png
  • overstappen.png
  • yoradhere.png