Pompen voor visvriendelijk megagemaal bij Afsluitdijk gearriveerd

Pompen voor visvriendelijk megagemaal bij Afsluitdijk gearriveerd

Bij Den Oever zijn de gigantische pompen gearriveerd voor het nieuwe gemaal dat daar wordt gebouwd. Het gemaal is een van de grootste van Europa en zorgt samen met de nieuwe spuisluizen voor het vergroten van de waterafvoer vanuit het IJsselmeer naar de Waddenzee. Het gemaal is visvriendelijk: vissen kunnen via de pompen meezwemmen naar de andere kant van de Afsluitdijk.

Er zullen de komende weken zes megapompen worden ingehesen. Elke pomp is bijna 12 m hoog, heeft een doorsnede van 4,60 m en weegt 90 ton. Vanwege de beperkte ruimte op de Afsluitdijk en de omvang van de pompen wordt het een uitdagende operatie. Het hijsen van zo’n grote pomp kan alleen als het niet te hard waait. Bovendien is het precisiewerk om de pompen op de juiste positie te hijsen, zodat deze meteen vastgezet kunnen worden in het betonwerk van het gemaal. Hier is slechts 8 millimeter speling voor.

Vergroten waterafvoer IJsselmeer
Bouwconsortium Levvel bouwt het nieuwe gemaal in opdracht van Rijkswaterstaat. De waterafvoer vanuit het IJsselmeer naar de Waddenzee moet worden vergroot, omdat via de rivieren en omliggende gebieden meer water in het IJsselmeer stroomt, waardoor overstromingen kunnen ontstaan. Samen kunnen de zes pompen zo’n 275.000 liter per seconde afvoeren. Nu zijn er alleen spuisluizen in de Afsluitdijk. “Via deze sluizen kunnen we alleen overtollig water afvoeren als het water in de Waddenzee lager staat dan in het IJsselmeer. Door de stijging van de zeespiegel kunnen we minder spuien. Daarnaast neemt de aanvoer van water uit rivieren en omliggende gebieden naar het IJsselmeer toe. We moeten dus meer water kunnen afvoeren dan de huidige spuisluizen aankunnen. Met het gemaal kunnen we ook bij harde wind en hoogwater aan de Waddenzeekant water afvoeren”, aldus Rijkswaterstaat.


D0042921L0017978P001_GMkP2d7XoAA78wg-800x533.jpg

Visvriendelijk en duurzaam
Het gemaal is visvriendelijk. Vissen kunnen via de pompen meezwemmen naar de andere kant van de Afsluitdijk. En de energie die de pompen straks gebruiken, wordt duurzaam opgewekt met zonne-energie op en rond de Afsluitdijk.

Transport uit Spanje
De pompen, die in Spanje zijn gebouwd, zijn per schip aangevoerd naar de Robbenplaat bij de Afsluitdijk. Voor dit transport was groot materieel nodig, omdat de pompen bijna twee keer zo hoog zijn als een gemiddeld huis. Voor het laden, overzetten en lossen, moesten de pompen een paar keer gekanteld worden door hijskranen. Om de pompen vanaf Robbenplaat te vervoeren naar de twee pompgroepen bij Den Oever, wordt een drijvende kraan gebruikt en een op afstand bestuurbaar platform op wielen.

D0042922L0017978P001_GMkP3rX0AAjy1p-800x533.jpg

  • jonggeleerd.png
  • leukhuis.png
  • overstappen.png
  • yoradhere.png