Marken geteisterd door vernielingen en intimidatie

Marken geteisterd door vernielingen en intimidatie

“Onacceptabel en walgelijk”

MARKEN - Het is onrustig op Marken. Stenen zijn uit de grond gehaald, autoantennes afgebroken, fietsen gestolen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De lijst is lang. Afgelopen weken werden zelfs hortensia’s uit de grond getrokken bij de begraafplaats en een half gevild kadaver opgehangen bij een werkruimte. De Eilandraad ziet verschillende berichten op sociale media en vindt het tijd om te reageren. “Als je discussies gaat voeren via sociale media, dan gaat het mis.”

Het voormalige eiland werd in 1957 via een dijk verbonden met het vaste land.

Gewoonlijk reageert Eilandraad Marken niet op online berichten. Simpelweg om discussie niet groter te maken dan het is. Van reacties over kleine kwesties tot grote onderwerpen, dagelijks schrijven vele mensen perikelen online van zich af. Toch vindt de Eilandraad dat er nu toch gereageerd moet worden. “ik heb het met het bestuur besproken. Die vonden ook dat een reactie op zijn plaats is.” Aan de telefoon Cees van Altena. Al jaren is hij voorzitter van de Eilandraad.

Het schiereiland is de laatste weken het decor van verschillende vernielingen. “Een discussie over de schuldige is niet de bedoeling. Zeker niet op sociale media.”

Dieptepunt
Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de verschillende incidenten. Ook de Eilandraad tast in het duister. Als dieptepunt werden de hortensia’s bij de begraafplaats met wortel en al weggetrokken. Maar ook een half gevild kadaver van een haas werd opgehangen bij een werkruimte. “Als dat bedoeld is als intimidatie is dat onacceptabel en walgelijk om daar een weerloos dier voor te gebruiken. Dergelijke acties zullen nooit op sympathie van wie dan ook kunnen rekenen.”

Envelopje
In een brief richt de Eilandraad het woord tot de vernieler of vernielers. Zo stellen ze voor om de gedupeerden schadeloos te stellen door een envelopje in de brievenbus te gooien. “Helemaal tof is het als je dat doet vergezeld van excuses”, schrijft de raad.

“Wij als raad begrijpen het sentiment”, benadrukt Van Altena. “Toen ik twintig was gebeurde er ook weleens wat, maar je had wel een bepaalde code.” Als voorbeeld neemt hij de recent gestolen fietsen. “Het gebeurde in mijn jeugd ook wel dat jongeren in Monnickendam uitgingen en voor de terugweg een fiets gebruikten. Ze brachten die alleen wel de volgende dag terug. Dat is het verschil. En inderdaad het envelopje met geld wanneer je iets stukmaakte.”

Sociale media
“Wij zetten ons als Eilandraad in voor de leefbaarheid en we vinden dat dit gedrag totaal niet kan, maar laten we proberen om ook de rust te bewaren.”

‘De discussie en het vingerwijzen maakt het niet beter’
“Als je een discussie gaat voeren via sociale media, dan gaat het mis. De ene reactie lokt de volgende uit. Daardoor worden de verhalen steeds groter en groter.”

“Wij proberen ons dorp te presenteren als een fantastische woonplaats en leefomgeving voor alle inwoners. De discussie en het vingerwijzen is daarmee totaal in strijd. Dat maakt het niet beter.”

Geland
De Eilandraad ziet voor de komende weken weinig aanleiding om opnieuw te reageren op de vernielingen en de discussie. “Ons bericht is geland en we hebben veel reacties gehad. Laat iedereen er nog even rustig overdenken.”

“En wat betreft het geld om de vernielingen te verhelpen: dat hebben we nog niet door de brievenbus gekregen.”

No comments

  • jonggeleerd.png
  • leukhuis.png
  • overstappen.png
  • yoradhere.png