Dijkversterking Monnickendam Zeedijk

Dijkversterking Monnickendam Zeedijk

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil de dijk bij Monnickendam langs de Gouwzee versterken, omdat de stabiliteit onvoldoende zou zijn. Voordat over de versterking wordt besloten, wordt in twee fasen een milieueffectrapport opgesteld. Deel één van het rapport vergelijkt de effecten van verschillende oplossingen (alternatieven). Het hoogheemraadschap kiest hieruit een voorkeursoplossing. In deel twee volgt het definitieve ontwerp en een uitwerking van de milieueffecten. De provincie Noord-Holland moet het uiteindelijke projectbesluit goedkeuren.

Opmerkingen bij de advisering
Tussentijds toetsingsadvies
Het eerste deel van het rapport beschrijft goed welke milieueffecten er optreden bij de verschillende oplossingen voor dijkversterking. Daarbij wordt er echter vanuit gegaan dat in de toekomst (grote) problemen zullen ontstaan met de stabiliteit van de dijk. De Commissie vindt dat de stabiliteitsproblemen onvoldoende zijn onderbouwd met on-derzoek. Op deze manier worden oplossingen onderzocht voor een probleem dat nog niet duidelijk is en misschien ook niet bestaat, zegt de Commissie. De Commissie adviseert daarom eerst meer onderzoek te doen en dan pas een besluit te nemen over een mogelijke voorkeursoplossing.

Advies reikwijdte en detailniveau
Beschrijf duidelijk het keuzeproces voor de voorkeursoplossing, zegt de Commissie, en onderbouw waarom bepaalde oplossingen afvallen. Verder adviseert de Commissie om te onderbouwen op welke plekken de stabiliteit van de dijk onvoldoende is. Daarvoor is verdiepend onderzoek nodig. Het is belangrijke informatie, omdat bij minimale stabiliteitsproblemen minder ingrijpende of geen maatregelen nodig zijn om aan de veiligheidsnormen te voldoen. Laat zien wat de gevolgen van de alternatieven voor de leefomgeving, natuur en water zijn, adviseert de Commissie. Tot slot is de dijk een belangrijk provinciaal monument. Breng daarom de cultuurhistorische impact van de versterking in beeld.

JB Cookies